Site icon laPiatraNeamt.ro

Comorile epocii bronzului din colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț

Complexul Muzeal Național Neamț este păstrătorul unui patrimoniu arheologic extrem de variat și valoros. Deși este cunoscut faptul că vestigiile arheologice cucuteniene au dus faima instituției și dincolo de hotare, trebuie precizat că și mărturiile materiale ale epocii bronzului,cu precădere cele metalice,sunt foarte importante din punct de vedere istoric. Din acest motiv,instituția noastră a ales să valorifice piesele preistorice de bronz în cadrul unei expoziții temporare, organizată la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

,,Comorile epocii bronzului din colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț” este un proiect expozițional care are drept obiectiv promovarea unor rarități muzeale, respectiv a unor obiecte metalice specifice epocii bronzului (mil. III-II a.Chr.). Produsele metalurgice ale acestei epoci se remarcă atât printr-o mare varietate tipologică, dar și prin trăsături estetice
remarcabile, multe dintre obiecte depășind cadrul activităților cotidiene, fiind, mai degrabă,obiecte simbolice.
Expoziția reunește peste 100 de artefacte de bronz și cupru, aflate în colecțiile Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, ale Muzeului de Istorie Roman și ale Muzeului de Istorie si Etnografie Târgu Neamț. Din punct de vedere morfologic, pot fi admirate diferite tipuri de unelte (topoare, seceri,cuțite, împungătoare), arme (spadă, vârfuri de lance) și obiecte de podoabă (brățări, inele de buclă, ace).

În cadrul expoziției, alături de diverse obiecte care provin din descoperiri izolate sau din cercetări sistematice, pot fi văzute și mai multe depozite (acumulări de obiecte) de bronzuri identificate în diferite puncte de pe teritoriul județului Neamț.
Din perspectivă cronologică, pentru etapa timpurie a epocii bronzului sunt cunoscute puține piese, numărul lor fiind mai mare pentru Bronzul Mijlociu, în timp ce perioada de la finalul epocii bronzului și începutul epocii fierului este foarte bine reprezentată prin tipuri variate de
artefacte metalice.
Un aspect extrem de important este acela că proiectul expozițional cuprindeobiecte de bronz realizate nu doar pe plan local, ci și dincolo de spațiul est-carpatic, din zona transilvăneană sau din nord-vestul Mării Negre.
Expoziția va putea fi vizitată până la începutul lunii decembrie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version