Ambasadorul Vietnamului a vizitat Biblioteca Județeană

Social

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a primit vizita Ambasadorului
Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Socialiste Vietnam în România,
Excelența Sa Domnul Dang Tran Phong, vineri, 15 octombrie 2020, începând cu ora 16:30. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state și s-a concretizat într-o ceremonie de donare de carte și în vernisarea unei expoziții de fotografii care ilustrează viața din Vietnam și vizita președintelui Ho Și Min în România din anul 1957. Inițiativa venirii la Piatra-Neamț a ambasadorului Vietnamului aparține fostului Ambasador al României în Vietnam, Excelența Sa Domnul Valeriu Arteni.

Excelența Sa Domnul Dang Tran Phong a fost întâmpinat la Biblioteca
Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț de Mihaela Mereuță, director-manager al
bibliotecii, de Laurențiu-Amedeo Dulamă, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, și de Mona-Magdalena Țigănuș, director al Direcției de Dezvoltare Turistică și Guvernanță Corporativă din Consiliul Județean Neamț, în holul principal de intrare. După turul bibliotecii, evenimentul s-a desfășurat în Sala Cupola, în prezența a 25 de invitați dintre prietenii bibliotecii, număr limitat de condițiile de protecție sanitară.
„România a fost una dintre primele națiuni care a recunoscut și a stabilit relații diplomatice cu Republica Democrată Populară a Vietnamului cunoscută astăzi sub numele de Republica Socialistă Vietnam și a acordat sprijin și asistență valoroase Vietnamului în cursul apărării și construirii țării.
În ultimii 70 de ani, buna prietenie tradițională și cooperarea dintre România și Vietnam au făcut progrese semnificative și au prosperat continuu. Cooperarea bilaterală a fost extinsă și aprofundată în domeniul dialogului politic și diplomatic,al securității și apărării, al comerțului, al agriculturii și al industriei, al forței de muncă și turismului, educației și instruirii și, cel mai important, al relațiilor dintre oameni…“, a precizat, în alocuțiunea sa, Excelența Sa Domnul Dang Tran Phong.

„Suntem extrem de onorați să marcăm în județul nostru împlinirea a 70 de ani de la stabilirea primelor relații diplomatice între România și Republica Socialistă Vietnam și țin să apreciez în mod deosebit implicarea Bibliotecii Județene «G.T. Kirileanu», instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, în organizarea acestui eveniment.

Excelență, Domnule Ambasador Valeriu Arteni, vă mulțumesc pentru
contribuția dumneavoastră în a pune în valoare zona noastră în cadrul relațiilor bilaterale româno-vietnameze. Ați făcut asta și anul trecut și vă asigur că orice demers de a ne sprijini în proiecte care pun în evidență județul Neamț se vor bucura de sprijinul meu!
Excelența Voastră, Domnule Ambasador Dang Tran Phong, în numele
președintelui Consiliul Județean, domnul Ionel Arsene, al meu personal și al
colegilor din Consiliul Județean, vă mulțumesc pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o, alegând să desfășurați această vizită diplomatică în județul nostru și vă garantăm că veți fi pentru noi un oaspete important de câte ori ne veți vizita!“, a spus Laurențiu-Amedeo Dulamă.
„Suntem onorați să aniversăm astăzi la Piatra-Neamț 70 de ani de colaborare diplomatică dintre România și R.S. Vietnam, și să deschidem seria dialogurilor culturale, prin prezența E.S. Domnul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R.S. Vietnam în România Dang Tran Phong și a E.S. Domnul Valeriu Arteni, fostul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Vietnam.

Cu acest prilej, în cadrul Bibliotecii Județene «G.T. Kirileanu» Neamț va fi
prezentată, printr-o expoziție de fotografie, evoluția istorică și economică a
Vietnamului, istoria colaborării diplomatice dintre cele două state și perspectivele dezvoltării unor schimburi economice și culturale cu județul Neamț.
În cadrul acestui eveniment, va avea loc și o ceremonie de donare de carte către bibliotecă, publicații care vor îmbogăți patrimoniul cultural al colecțiilor de noastre. Sunt titluri reprezentative din literatura vietnameză care vor sta la dispoziția utilizatorilor la Filiala Carte Străină din cadrul bibliotecii.
Evenimentul de astăzi are ca principal obiectiv dezvoltarea schimburilor
culturale dintre cele două state, prin implicarea factorilor decizionali din județul Neamț în proiecte comune, în scopul promovării valorilor culturale nemțene și prin implicarea bibliotecii publice, ca instituție a memoriei culturale locale.
În încheiere, aș vrea să mulțumesc, în numele comunității nemțene, pentru că ne-ați onorat cu prezența Dumneavoastră, la Piatra-Neamț și ați confirmat încă o dată importanța bibliotecii în dezvoltarea unei comunități, rolul său în promovarea diversității culturale și lingvistice, a dialogului intercultural“, a subliniat, în alocuțiunea sa, prof. Mihaela Mereuță

„Permiteți-mi ca, în calitate de fiu al județului Neamț și de cetățean de onoare al capitalei Republicii Socialiste Vietnam, Hanoi, să mulțumesc Excelenței Sale Domnului Ambasador Dang Tran Phong pentru că a răspuns pozitiv invitației adresate de a efectua o vizită de lucru în județul Neamț cu sprijinul Consiliului Județean, cu sprijinul Bibliotecii Județene, care organizează astăzi această frumoasă expoziție de fotografie a Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam sub auspiciile celei de-a 70-a aniversări a stabilirii de relații diplomatice, la 3 februarie 1950. Am avut privilegiul ca în 50 de ani din cei 70 să fi fost martorul dezvoltării relațiilor dintre cele două țări. Și nu doar martor, ci și actor implicat direct. Am avut privilegiul de a fi organizat sau de a fi participat la multe dintre evenimentele pe care le vedeți imortalizate în expoziția de fotografii a Ambasadei Republicii
Socialiste Vietnam și probabil de aceea domnul ambasador să fi ales județul Neamț pentru aceste manifestări.
Cultura, pe care atât de frumos o servește doamna director Mihaela Mereuță la Piatra-Neamț, este sufletul relațiilor dintre popoare. Iar momentul de acum vine după ce în anul trecut am avut o primă tentativă de cucerire a inimilor nemțenilor de către cele trei foarte talentate absolvente ale Universității Naționale de Muzică București“, a spus Excelența Sa Domnul Valeriu Arteni, fostul Ambasador al României în Vietnam.
Întâlnirea s-a încheiat cu o vizită la Filiala de Carte Străină a bibliotecii, care va găzdui – alături de Raftul American și celelalte colecții specifice – și donația de carte vietnameză.
Expoziția de fotografii poate fi vizitată, în timpul programului cu publicul, până joi, 22 octombrie 2020.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.