Investiţiile în infrastructura educaţională, o prioritate pentru Primăria Piatra-Neamţ

Social

Zece unităţi de învăţământ din Piatra-Neamţ vor beneficia de investiţii din fonduri europene în valoare totală de peste 10 milioane de euro. Astfel, pentru 5 unităţi de învăţământ au fost semnate deja contractele de finanţare din fonduri europene, în valoare de aproape 5 milioane de euro, iar pentru alte 5 şcoli şi licee pietrene sunt depuse cereri de finanţare pentru proiecte de modernizare cu fonduri europene în valoare de 5.390.000 euro.

Cele 5 proiecte de investiţii în infrastructura educaţională din Piatra-Neamţ pentru care au fost semnate deja contractele de finanţare sunt:

– Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra-Neamţ, în valoare de 2.900.000 euro;

– Reabilitarea, dotarea şi modernizarea Creşei Mărăţei, în valoare de 697.000 de euro;

– Reabilitarea, dotarea şi modernizarea Creşei Precista, în valoare de 432.000 de euro;

– Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 6, în valoare de 480.000 euro;

– Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 2, în valoare de 372.000 euro.

Contribuţia financiară a municipalităţii pietrene în aceste proiecte este de doar 2%, restul de 98% reprezentând finanţare europeană nerambursabilă.

În lunile aprilie şi mai ale acestui an, primăria pietreană a depus încă 5 cereri de finanţare pentru tot atâtea proiecte cu fonduri europene de investiţii în modernizarea a cinci şcoli gimnaziale şi licee din Piatra-Neamţ, după cum urmează:

Investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice utilizate de unităţile şcolare de nivel liceal din Municipiul Piatra-Neamţ – Colegiul Naţional de Informatică, în valoare de 1.439.000 euro;

– Investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din infrastructura educaţională pentru învăţământul tehnic şi vocaţional din Municipiul Piatra-Neamţ – Liceul de Arte „Victor Brauner”, în valoare de 930.197 euro;

– Investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din infrastructura educaţională gimnazială din Municipiul Piatra-Neamţ – Şcoala Gimnazială „Elena Cuza”, corp C1, în valoare de 571.165 euro;

– Investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din infrastructura educaţională gimnazială din Municipiul Piatra-Neamţ – Şcoala Gimnazială nr.3, în valoare de 737.059 euro;

– Investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din infrastructura educaţională pentru învăţământul tehnic şi vocaţional din Municipiul Piatra-Neamţ Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, în valoare de 1.713.342 euro.

În anul 2020 au fost alocaţi aproximativ 5.000.000 lei din bugetul local pentru lucrări de investiţii şi reparaţii în unităţile de învăţământ din Piatra-Neamţ.

Cu fonduri de la Guvernul României, până pe 30 noiembrie sunt estimate a se finaliza două obiective de investiţii în cartierul Speranţa, respectiv Şcoala cu 10 clase, care acum este finalizată în proporţie de 70% şi Grădiniţa cu 12 grupe, finalizată în proporţie de 80%.

Tot din bugetul local, au fost alocaţi 260.000 lei pentru achiziţionare de tablete necesare elevilor cu posibilităţi materiale reduse, în vederea participării la cursurile online.

„Educaţia este cea mai puternică armă pe care o puteţi folosi pentru a schimba lumea, spunea Nelson Mandela. Consider că toţi factorii de decizie trebuie să conştientizeze importanţa educaţiei pentru o comunitate. Primăria Piatra-Neamţ a lucrat mai bine de 5 ani la proiecte pentru modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ din Piatra-Neamţ prin finanţări europene. Aceste proiecte vor intra efectiv în implementare la începutul anului viitor. În continuare vom suplini nevoile şcolilor cu fonduri din bugetul local sau programe guvernamentale de investiţii”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.