Aparatul de recoltare a plasmei de la pacienţii vindecaţi de Covid-19 ar putea fi pus în funcţiune la Piatra-Neamţ la începutul săptămânii viitoare

Social

Aparatul de recoltare a plasmei de la pacienţii vindecaţi de Covid-19, care a fost donat judeţului Neamţ, ar putea fi pus în funcţiune la începutul săptămânii viitoare, a declarat Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a făcut donaţia.

Hozoc a precizat că a participat, joi, la o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, iar acesta a solicitat conducerii Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională să facă toate diligenţele pentru a pune aparatul în funcţiune.

“Cred că de luni, toate cele 18 aparate – inclusiv cel de la Neamţ – vor fi funcţionale şi se vor apuca să colecteze plasmă. Întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii a fost solicitată şi aranjată de deputatul Mugur Cozmanciuc, care a vrut să se asigure că lucrurile intră în normal şi la Neamţ. Ministrul Nelu Tătaru a dat dispoziţie şefei Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională – care este coordonatorul tuturor centrelor de transfuzie – să ia toate măsurile necesare ca şi la Neamţ să înceapă colectarea de plasmă cât mai curând, la centrul de transfuzie”, a declarat Florin Hozoc.

El a adăugat că, deşi a donat aparatul de 10 zile, acesta nu a fost pus în funcţiune din cauza directoarei Centrului de transfuzie din Piatra-Neamţ, care a refuzat fără a invoca motive plauzibile. “Am simţit că o anumită persoană, total nepricepută şi, după părerea mea, şi rău intenţionată, şi mă refer la directoarea Centrului de transfuzie Piatra-Neamţ, s-a opus. Întâi s-a opus şi apoi a căutat motivele pe care să le invoce public. De fiecare dată invoca alte motive. Eu demontam motivele, iar a doua zi revenea cu declaraţii şi spunea altceva. Iar toate astea arată că nu a vrut”, a adăugat Florin Hozoc.

Acesta a adăugat că procedura de vindecare a bolnavilor cu plasmă de la pacienţi vindecaţi este veche de 40 de ani, dar în România abia a început în urmă cu o săptămână. “În România procedura nu este cunoscută, deşi aparatele de plasmafereză s-au inventat acum 40 de ani. Iar noi de o săptămână am făcut prima colectare de plasmă cu plasmafereză. Avem o premieră în România, dar la 40 de ani de la inventarea acestui echipament. Este ruşinos”, a mai precizat Florin Hozoc. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.