Gazul este un combustibil popular care este utilizat cu plăcere atât în sistemele de încălzire a imobilelor atât casnice, cât și comerciale. De asemenea, încălzește cu succes apa și poate fi utilizat în numeroase procese tehnologice. Cei care iau în considerare gazul ca sursă de căldură își pun întrebări privind opțiunea dintre gazul natural și gazul petrolier lichefiat. Ce proprietăți au acestea și care sunt diferențele dintre ele?
Gazul natural – poate fi utilizat peste tot?
Alegerea combustibilului pentru un sistem de încălzire este, de obicei, determinată de factori cum ar fi:
- locația instalației,
- disponibilitatea conductei de gaz,
- prețul combustibilului.
Gazul natural este un amestec de vapori și gaze care sunt extrase din pământ. Înainte de a fi utilizat, este supus unor procese speciale de prelucrare. Care anume? Este vorba de îmbogățirea gazului natural, care constă în eliminarea particulelor solide, a aburului, a compușilor de sulf și a altor substanțe inutile. În cadrul aceluiași proces, gazul natural este supus odorizării, conferindu-i astfel un miros caracteristic.
Datorită acesteia, în cazul unei scurgeri în instalație, gazul va fi sesizabil. Acest lucru va face posibilă reacția la timp și va asigura siguranța utilizatorilor. Gazul naturale este însă transportat prin intermediul conductelor industriale, însă nu în orice locație există acces la acestea.
Gazul lichid cu numeroase utilizări
Încălzirea cu gaz pe butelie este una dintre cele mai populare modalități de a obține căldură. Acesta este stocat sub presiune în stare lichidă. Poate fi, de ex. utilizat pentru alimentarea.:
- aragazului cu gaz
- grătarelor,
- diverselor aparate de încălzit,
- motoarelor de mașini,
- utilajelor utilizate în diverse procese tehnologice și industriale.
De asemenea, GPL este disponibil ca gaz – suport utilizat la fabricarea produselor cosmetice sub formă de aerosoli. Cel mai mare avantaj al GPL este independența sa față de orice rețea și prețul lui- costul de achiziție a GPL este mult mai mic decât alimentarea unui sistem de încălzire cu gaze naturale.
Principala diferență între GPL și gazele naturale este metoda de transport și de livrare la instalație. GPL este transportat și depozitat în containere presurizate. Acesta este depozitat în rezervoare sau butelii. La rândul său, gazul natural este livrat prin conducte. Nu este nevoie să fie depozitat, iar utilizatorul are acces continuu la acesta – cu excepția cazului în care întreaga rețea se defectează.
În ceea ce privește gazul ca sursă de încălzire, multe lucruri depind, așadar, de amplasarea instalației și de nevoile utilizatorului.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube , TikTok , Twitter .