Turta cu julfă sau Pelincile lui Iisus – desertul din semințe de cânepă

Divertisment

Nevoia te învață, spune un vechi proverb românesc, și nu de puține ori acesta a fost aplicat și în bucătărie, fapt care a condus la apariția unor adevărate delicatese. Una dintre aceste delicatese, întâlnită în bucătăria rurală a județului Neamț, este turta cu julfă.

Acest desert a apărut ca o necesitate de a oferi organismului grăsimi saturate în perioadele de post, pentru că ingredientul de bază este cânepa.

”Turta cu julfă este o mâncare extraordinară care se mai numește Pelincile lui Iisus. Cânepa era un ingredient în alimentația tradițională din care se făcea și ulei. De asemenea, se consuma în post pentru că are foarte multe grăsimi nesaturate. Aceste turte se fac foarte greu. Cel care face turta trebuie să lucreze cam două zile. Turta se face din apă, sare și făină, nedospită, fără drojdie, și se coace pe plită. Foile se fac chiar cu o săptămână înainte, ca să fie crocante și să poată fi însiropate. Sămânța de cânepă trebuie curățată, apoi pisată, dar nu transformată în praf, ci zdrobită, apoi se pune apă călduță și se face un fel de lapte. Apoi se strecoară prin tifon și se pune la foc foarte mic, apoi se ridică julfa la suprafață cum se ridică brânza. Înainte se amesteca această julfă cu miere, acum se pune zahăr. În zeama care rămâne se pun turtele, după care se pune o turtă, apoi julfă, iar o turtă și tot așa”, ne povestește Florentina Buzenschi, directorul Muzeului de Etnografie Neamț.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.