Mâncarea de culbeci sau cum se prepară melcii în stil mănăstiresc

Divertisment

Mâncarea de culbeci este una dintre cele mai savuroase preparate, care se regăsește, din păcate, tot mai rar în bucătăria tradițională nemțeană.

Veche de cel puțin o sută de ani, această mâncare era preparată cu preponderență în Postul Paștelui, melcii fiind considerați ca fiind de post, la fel ca fructele de mare.

Muzeograful Florentina Buzenschi a explicat că mâncarea de culbeci era extrem de apreciată în mediile monahale și chiar existau dări în melci către preoții protopopi.

”Mâncarea de culbeci se mănâncă în perioada de post, în special în Postul Paștelui, atunci când se spune că este bine să culegi melcii după ce tună prima dată. Documentele spun că, în județul Neamț, preoții prestau o dare în melci către protopopul de Piatra Neamț, această dare nefiind însă obligatorie. Este o mâncare foarte delicioasă și ca dovadă că acum sunt crescătorii de melci și se exportă. Din păcate, în județ, există foarte puține gospodării unde se mai prepară această mâncare tradițională”, a spus Florentina Buzenschi.

Mâncarea de culbeci se prepară astfel: melcii sunt spălați, apoi puși într-o oală cu apă clocotită și lăsați câteva minute. După ce sunt scoși din cochilie cu un ac, sunt curățați, spălați și tocați. Din carne se pregătește o tocăniță cu ceapă călită, care se mănâncă, după gust, cu usturoi.

Acest preparat este considerat de post, la fel ca mâncarea de scoici sau cea de raci.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.